Magamról

Én

Üdvözöllek oldalamon!

Király Zoltán vagyok, 1972-ben születtem. Szüleim és nagyszüleim révén már gyermekkoromban érdekelni kezdett a természet. Ahogy nőttem, úgy nőtt érdeklődésem is a növények és állatok világa iránt. Tanulmányaimat is ennek megfelelően irányítottam, és természetjárás, majd a gimnáziumi évek alatt természetismereti táborok színesítették mindennapjaimat. Végül így választottam foglalkozásomat-hivatásomat is - az Erdészeti és Faipari Egyetemre mentem, ahol erdőmérnöki diplomát szereztem. Gyakornoki évemet a Balaton-felvidéken teljesítettem; jelenleg pedig már több mint tíz éve dolgozom a Kelet-Bakony erdeiben erdőgondnokként.

Hobbim szorosan kapcsolódik a munkahelyemnek választott természethez - annak fotózása. A fényképezéssel édesapám ismertetett meg, már gyerekkoromban fényképezőgépet vihettem a táborozásokra. Első kompakt fényképezőgépemet is szüleimtől kaptam, amit aztán el is cseréltem a családi tükörreflexes gépre. Ez a teljesen manuális fényképező nagy segítséget nyújtott a kezdő fotóstudás megszerzésében. Egyetemi éveim alatt néhány objektívvel és kiegészítővel bővítettem fotós felszerelésemet; így próbáltam megörökíteni a természet és környezet megannyi csodáját. A technika egyetlen hátránya - egy egyetemista anyagi helyzetéhez mérten - a drága nyersanyag volt.

Első digitális gépem egy kompakt fényképezőgép volt, amivel jóval könnyebben lehetett gyakorolni a különböző beállításokat, variációkat, és az eredményt is könnyebben lehetett ellenőrizni. Ez új lendületet adott a fényképezéshez. Természetesen a technika korlátaiba is azonnal beleütköztem, hiszen egy kompakt gép soha nem ér fel a tükörreflexesek lehetőségeihez. Következő gépem már bridge-kategóriájú volt. Az áttörést aztán egy Canon EOS 350D digitális tükörreflexes gép megvásárlása jelentette, amivel egyesíteni tudtam a tükörreflexesek nyújtotta lehetőségeket a digitális technika szabadságával.

A digitális tükörreflexes gép vásárlásával aztán megindultam a lejtőn, hiszen mit ér a gépváz objektívek, vaku, kiegészítők nélkül? És itt már nem a nyersanyag a drága...

Jelenleg Canon 50D-vel - és lassan bővülő kiegészítőkkel - járok a természetben, hogy elkaphassak egy-egy csodás pillanatot. Segítségemre vannak ebben feleségem és gyermekeim, akik türelemmel viselik hosszabb-rövidebb távolléteimet, és kritikus szemmel válogatják képeimet.

A fénykép szubjektív dolog, mást és mást láthat a készítője illetve a szemlélője. Én ezekkel a képekkel szeretném megmutatni, másképp láttatni a természetet. Remélem, hogy a fotókkal legalább annyi örömet tudok szerezni az érdeklődőknek, mint amit az elkészítésük nekem jelentett.

A képek nézegetéséhez jó szórakozást!